Geschiedenis

De geschiedenis van de voormalige boerderij Berg en Dal.

Als leden van de tennisvereniging maakt u al jaren voor uw kleed- en recreatiemogelijkheid gebruik van een historisch bouwwerk. U heeft zich misschien al wel eens afgevraagd hoe de geschiedenis van deze boerderij eruit ziet.

Ik heb mij in mijn pensioenjaren bezig gehouden met een studie van diverse facetten van de Haagse geschiedenis. Mijn belangstelling voor de boerderij, waarvan de geschiedenis teruggaat tot 1371, dateert al van vele jaren terug. De boerderij fascineerde mij om diverse redenen. Allereerst is het bestaan van een historische boerderij binnen de bebouwde kom van een stad geen alledaags  verschijnsel. Daarbij heeft Berg en Dal twee duidelijke aanslagen op haar bestaan overleefd en zijn de drie laatste pachters familie van mijn overleden vrouw, die als correctrice nog een aandeel in de weergave van mijn studie gehad heeft. Deze weergave is gebaseerd op mijn groot artikel in het gerenommeerde jaarboek van de Haagse historische vereniging  ‘die Haghe’ (2013)

Het boekje omvat circa 35 bladzijden, wordt uitgebracht in oblongformaat (vierkant) en kost 7,50 euro, exclusief eventuele verzendkosten.

Ik hoop dat de vraag naar de geschiedenis van het historisch bouwwerk voldoende belangstelling voor het boekje wekt en dat uw interesse in zijn geschiedenis door het boekje bevredigd mag worden.

Harrie van Eijk